Lamskoteletjes met blauwe bessensaus
Bereiding
Boen de sinaasappel schoon, rasp de helft van de schil en snijd de rest van de schil in dunne reepjes. Schil de gemberwortel, rasp de wortel en voeg dit met de sinaasappelrasp bij de olijfolie met peper en zout. Bestrijk de koteletjes met dit mengsel. Breng de wildfond of bouillon met bessensap en 200 gram blauwe bessen aan de kook en laat de massa tot ongeveer 1/3 deel inkoken. Pureer de saus. Grill de lamskoteletten 2-3 minuten per kant in een grillpan of anti-aanbakkoekenpan. Haal het vlees uit de pan en laat het onder aluminiumfolie rusten. Voeg de blauwe bessensaus bij het bakvet, voeg de cognac toe en bind de saus eventueel licht met allesbinder. Serveer de koteletjes met de saus gegarneerd met blauwe bessen en sinaasappelschilletjes. Lekker met krieltjes en peultjes.
Variatietips:
- Voeg eens een klein scheutje kookroom en 1/2 eetlepel gehakte verse tijm bij de saus.
- In plaats van lamsvlees is kip- of kalkoenfilet ook heel geschikt.
Voor vier personen:
- 250 gram blauwe bessen
- 1 sinaasappel
- stukje (3 cm) verse gemberwortel
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- 4 grote of 8 kleine lamskoteletjes (ca. 600 gram)
- 4 dl wildfond of vleesbouillon
- 2 dl bessensap
- 1/2 borrelglas cognac
- Eventueel allesbinder